Wat kun je er zelf aan doen?

Wat kun je zelf doen aan de overgang?Vaak geeft informatie over de overgang en wat je kunt verwachten, al veel opluchting en (h)erkenning.

Het is belangrijk om voor jezelf informatie te verzamelen over wat er bij de overgang hoort en hoe om te gaan met jouw klachten. Dat kan bij Zeisprong®, maar ook bij sommige huisartsen en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in overgangsklachten (VVOC).

Bij fysieke klachten kunnen veranderingen in leefwijze en voedingspatronen helpen. Soms is meer medische ondersteuning nodig.

Meestal helpen dit soort maatregelen voldoende om de fysieke overgangsklachten hanteerbaar te maken.

Interdisciplinaire aanpak

Uniek bij Zeisprong® is de interdisciplinaire aanpak onder één dak. Je kunt inschrijven op informatieavonden waar we zowel informatie geven over de fysieke veranderingen (door een gespecialiseerde verpleegkundige/ overgangsconsulente) als over de psychische veranderingen (Gz psycholoog).

Leefstijl kan van invloed zijn op je klachten. Kom kennismaken met mindfulness en Yoga, of volg een workshop over voeding. Er zijn diverse workshops te boeken over bijvoorbeeld het omgaan met fysieke en psychische klachten, leefstijl en seksualiteit in de overgang.